Home » Veelgestelde vragen » FAQ Infrarood verwarming phone 026 - 361 48 82
Wat is infrarood?

Infrarood is dezelfde warmte als die ons lichaam produceert. Ook is het dezelfde die de zon levert om de aarde te verwarmen.
Infraroodwarmte is hetzelfde als infraroodlicht; met een korte golflengte kunnen mensen het niet zien, maar wel als warmte voelen.
De straling die uit infraroodpanelen komt, verwarmt niet de lucht die in een ruimte circuleert, maar wel de objecten die met de straling in aanraking komen. Als een object warmer is dan de omgeving eromheen, dan wordt de warmte weer naar de andere objecten in de buurt verspreid.

Hoe werkt het?

ThermIQ ontwikkelde een technologie die een speciaal soort infraroodstraling afgeeft; het wordt door middel van een halfgeleidende ‘crystal paste’ uitgezonden. De ThermIQ-panelen zenden het lange-golf infrarood uit met precies dezelfde straling als die de zon levert. Technisch feit: de frequentie van het infrarode licht valt in het spectrum rond de 10.000 nm, het niet-zichtbare spectrum voor de mens. De infrarode warmte is dus niet te zien, maar wel te voelen.
Anders dan bij de convectieverwarming, die de lucht in een ruimte verwarmt en stofcirculatie veroorzaakt, verwarmen de infraroodpanelen de muren, vloeren, meubels en de personen in de ruimte. Enkel hetgeen warmtecomfort nodig heeft dus! Doordat u zodoende enkel lokaal verwarmt, kunt u op uw energieverbruik besparen.

Welke panelen zijn er?

De panelen die Frisse Energie levert zijn in 3 maten verkrijgbaar: 120 x 60 cm, 120 x 30 cm en 60 x 60 cm. De panelen hebben standaard een witte of zwarte coating en zijn voorzien van een aluminium lijst. Desgewenst kunt u een eigen RAL-kleur kiezen of het paneel laten bedrukken met een eigen afbeelding.

Waarom ThermIQ-panelen?

Infraroodverwarming van ThermIQ is infraroodverwarming van hoge kwaliteit. ThermIQ produceert alle onderdelen in haar eigen fabriek in Duitsland. De eindproducten onderwerpt ThermIQ aan de strengste kwaliteitstests, zodat het bedrijf zeker weet dat u alleen de beste panelen en bedieningen krijgt.

Waaruit bestaan de panelen?

Infraroodpanelen zien eruit als rechthoekige, vlakke ‘lampen’ met een aluminium behuizing met een groot oppervlak van (mat)glas. De panelen zijn geïsoleerd en aan de binnenzijde van het glas zit een halfgeleider-laag.
Elektriciteit brengt de atomen die infrarood afgeven (die atomen bevinden zich in de halfgeleider-laag) naar een hoger trillingsniveau en daardoor ontstaat de infraroodwarmte. De panelen zetten stroom dus om in infraroodlicht, met een golflengte van 10.000 nm. Het wordt uitgegeven in een hoek van 170 graden.

Wat is de levensduur van de panelen?

De ThermIQ-panelen die we leveren zijn getest met een verouderingssimulatie, die een gebruik van 14 jaar nabootste. Zelfs bij intensief gebruik bleek er nauwelijks slijtage op te treden.

Waar in huis kan ik de panelen het beste laten installeren?

U kunt de panelen het beste aan het plafond laten bevestigen. Hierdoor benut u de warmtestraling optimaal.
Elk paneel heeft een maximum bereik. De intensiteit van het infrarood neemt af als de afstand toeneemt. Daarom is de plaats waar u het laat monteren van groot belang. Zorg ervoor dat de straling zoveel mogelijk van de ruimte kan bereiken en plaats de panelen ook niet te dicht bij de ramen; hierdoor voorkomt u dat er warmte via het glas verloren gaat.

Staat uw vraag er niet tussen? Neem gerust contact met ons op.